Gevaren
Het internet brengt veel handige functionaliteit en wordt dagelijks gebruikt door veel mensen. Ook worden er grote hoeveelheden gevoelige data via het internet (beveiligd) getransporteerd. En net zoals er criminelen zijn in het dagelijks leven, zijn er ook kwaadwillende mensen op het internet. Je zult termen als hackers, DDoS aanvallen, malware en phishing wel ooit gehoord hebben. Welke gegevens van jezelf heb jij openbaar op het internet staan? Er schuilen meer gevaren achter het internet dan men denkt. Lees op deze webpagina meer over de gevaren van het internet.
Draadloze netwerken
Een simpel voorbeeld en ook dichtbij huis, zijn draadloze netwerken; ookwel Wifi-netwerken genoemd. Ze zijn super handig, je sluit je router aan, maakt verbinding vanaf je apparaat met een wachtwoord en je hebt toegang tot het internet, draadloos. Vervolgens hoef je er niet meer naar om te kijken; zodra je thuis bent verbindt je apparaat automatisch met het Wifi-netwerk. Dat zijn de voordelen, maar er zijn ook nadelen. De meeste routers worden standaar geleverd met een fabriekswachtwoord of soms zelfs zonder een wachtwoord. Dat betekend dat als je de router thuis aansluit, iedereen op jouw netwerk kan zolang er geen wachtwoord op staat. Er zijn ook verschillende routers op de markt die een standaard WAP/WAP2 beveiliging hanteren. De wachtwoorden voor een grote groep routers met deze beveiliging staat gewoon op internet, en dus kan iedereen op jouw router inloggen. Dat wil je dus niet hebben, want hierdoor verlies je de macht over je eigen Wifi-netwerk.
DDoS aanvallen
Het is vaker in het nieuws geweest, grote sites en bedrijven slachtoffer van DDoS aanvallen. Maar wat is nou een DDoS aanval eigenlijk? DDoS staat voor Distributed denial-of-service. De letterlijke vertaling: verspreidde weigering-van-dienst aanvallen. Deze aanvallen zijn niet heel erg gecompliceerd, maar je hebt er veel computers voor nodig. Het doel is om een dienst of website onbruikbaar te maken, vaak om ethische redenen. Deze aanvallen worden vaak gedaan door middel van een 'botnet', een netwerk van gehackte computers. Als je bijvoorbeeld met 2000 computers tegelijk een heleboel refresh-verzoeken uitvoert (F5) dan krijg je het al snel voor elkaar dat de website die aangevallen wordt, plat ligt.
Artikelen
Publeaks
Als je documenten of informatie hebt die nuttig kan zijn voor de pers, dan stuur je dit meestal naar een nieuwssite of een journalist. De site of journalist bepaald of deze informatie bruikbaar is en maakt er misschien een artikel van. Meestal neemt de journalist nog contact op als er meer informatie nodig is. Maar wat nou als je gevoelige in
Tor-Netwerk
Op het internet kan bijna alles getraceerd en gescand worden door de NSA. Daarom hebben veel mensen een steeds grotere wens om privacy. Ook het Amerikaanse leger heeft een grote vraag om privacy, omdat ze kosten wat kost geen informatie willen lekken van hun werkzaamheden. Een normale internetverbinding wordt door je internet service provider